Rovaniemi Nordmen Ry

Rovaniemi Nordmen - Warriors of Four Winds

Seuraava ottelu

 
 

Löydä Nordmen Facebookista

Päävalmentajan mietteitä menneestä kaudesta ja vähän tulevastakin

Rovaniemi Nordmenin ensimmäinen sarjakausi päättyi hienosti kotona järjestetyssä finaaliturnauksessa nelosdivarin kolmanteen sijaan. Päävalmentajana tärkein tavoitteeni oli juuri tuohon finaaliturnaukseen eli neljän parhaan joukkoon selviytyminen kuuden joukkueen sarjassa heti ensimmäisellä kaudella, vaikka vuosi onkin todella lyhyt aika urheilussa ja tuloshakuisessa harjoittelussa. Tiesin myös, että jo se oli sellainen tavoite, johon meidän ei moni olisi uskonut ensimmäisellä kaudella yltävän. Oma vaikutuksensa oli myös puheilla ”höntsäsarjasta”, sillä nelonen on liiton ns. harrastelusarja, johon on helppo tulla sisään. Oman lajikokemukseni perusteella tiesin kuitenkin, että kyse ei ole koskaan vain pelailusta, kun vedetään kamat päälle. Varsinkin pääosin kokemattomista pelaajista koostuva joukkue täytyy valmentaa joka tapauksessa hyvin ja hyvään fyysiseen kuntoon - jo ihan loukkaantumisriskinkin vuoksi. 

Runkosarjassa voitimme neljästä pelistä kaksi ja hävisimme kaksi, toisen niukasti ja toisen vähemmän niukasti. Tappiot lasken kokemattomuutemme - sekä pelaajien, että valmennuksen -  ja siitä johtuvien virheiden syyksi, sillä voitettavissa nuokin runkosarjan pelit olisivat olleet. Tavoite siis täyttyi, mutta tottakai aina jää parannettavaa joka osa-alueella. Toisaalta Nokian ja Vaasan joukkueet olivat todella kovia ja kokeneita, eivätkä mitään omien seurojensa jäähdyttelyjoukkueita, joten sarjastakin muodostui hieman odotettua kovempi.

Kesällä 2013 menin katsomaan mielenkiinnosta katsomaan paikkakunnalla alkaneita lippupallotreenejä. Viimeisen sarjapelin olin pelannut vuonna 2006, eli reilut kuusi vuotta aiemmin, kun toiminta Rovaniemellä oli loppunut. Takana oli siis pitkä tauko pois lajin parista. Touhu näytti innostuneelta ja hauskalta, vaikkakaan ei kovin organisoituneelta vielä, joten aloin antamaan hieman yleisiä perusvinkkejä pallon kiinniottoon, heittämiseen ja liikkumiseen. Päävalmentajaksi en tässä vaiheessa edes ajatellut alkavani, vaan tarkoitus oli ennemmin antaa vinkkejä ja mahdollisesti jatkossa keskittyä pelipaikkakohtaiseen valmentamiseen. Hiljalleen aloin kuitenkin ajamaan sisään joitain tuttuja tekniikkaharjoitteita aiemmin Hämeenlinnassa pelanneen Turusen Janin kanssa. Pikkuhiljaa touhuilu alkoi ajoittain näyttämään tavoitteellisemmalta harjoittelulta ja tajusin olevani jonkinlaisessa vastuuvalmentajan roolissa. Viimeinen niitti tuli, kun eräiden loppusyksyn harjoitusten jälkeen seuran hallituksen jäsenet Jani Turunen ja Jari Huikari kysyivät halukkuuttani alkaa virallisesti seuran päävalmentajaksi. Vastasin kysymyksellä ”onko minulla vaihtoehtoa?” vaikka tiesin jo vastauksen ja olin henkisesti valmis ottamaan päävastuun.

Tässä vaiheessa mukaan toimintaan oli jo tullut myös muutama vanhempi ACS:n aikainen pelaaja sekä valmennusavuksi (Taneli Koskenniemi, Tomi Hämäläinen), että pelaajiksi (Valtteri Suvinen, Aleksi Parkkinen, Janne Salmivuori, Taneli) sekä Kuopiosta tullut kokenut, valmennuskokemustakin omaava pelaaja Jani Heloterä. Lisäksi muuhun taustatoimintaan liittyi Jari ”Pappa” Haste, joka tosin päätti myös pukea vielä pelikamatkin päälleen viisikymppisenä.  Täysin tyhjästä ja yksin ei siis tarvinnut lähteä rakentamaan joukkuetta, vaan peruspaketti oli jo hyvin kasassa. Myös työnjako valmennuksen osalta alkoi selkiytyä luontaisestikin, vaikka tottakai välillä ihmettelin itsekin, mitä oikein olin touhuamassa. Vielä kun vuodenvaihteen jälkeen mukaan tuli Tapani Enbuske puolustuksen koordinaattoriksi ja linjaa valmentamaan, kokonaisuus valmennuksen osalta oli ensimmäistä kautta varten valmis.

Oulu Northern Lightsin kanssa syksyllä aloitettu yhteistyö konkretisoitui ensimmäisen kerran kunnolla maaliskuussa, kun pidimme ensimmäisen yhteisleirimme Ouluhallissa. Leiritys palveli molempia joukkueita antaen meillekin jo tuntumaa kunnon pelaamiseen. Pelipaikkakohtaisissa harjoitteissa ja isolla porukalla harjoitellessa oli hienoa nähdä kokemattomien pelaajien pysyvän jopa ihan hyvin oululaisten 1-divisioonan pelaajien mukana. Siitä olikin hyvä jatkaa omaa valmennustyötä. Valmennus- ja harjoitteluyhteistyö Northern Lightsin kanssa jatkuu myös ja tarkoitus on pitää tulevankin talvikauden aikana yksi tai useampi yhteisleiri.

Ensi kaudeksi on taas uutta opeteltavaa kaikilla, pelaajilla ja valmennuksella, kun tavoitteena on ensin rekrytoida lisää pelaajia, jotta pelaaminen kolmosdivisioonassa 11 pelaajalla ja täydellä kentällä olisi mielekästä. Potkupelit ja muut erikoistilanteet täytyy ottaa mukaan harjoitusohjelmaan täysipainoisesti. Samoin täytyy huomioida kasvava pelaajamäärä kaikessa -- pelikirjoista ja peluuttamisesta lähtien. Aluksi keskitymme kuitenkin taas lajin perustekniikoihin ainakin syksyyn asti, joten uudetkin pelaajat pääsevät hyvin mukaan toimintaan tässä vaiheessa.

Päävalmentaja, Mikko Vähätalo